[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 8، شماره 29 - ( 3-1395 ) ::
جلد 8 شماره 29 صفحات 89-103 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر باکتری تیوباسیلوس و گوگرد بر عملکرد و ویژگی‌های بیو‌شیمیایی ذرت دانه‌ای (هیبرید ماکسیما) در شرایط کم‌آبیاری در منطقه ورامین
محمد نصری*، منصوره خلعتبری
چکیده:   (1956 مشاهده)

تنش کم‌آبی به­عنوان عاملی مهم در کاهش عملکرد گیاهان زراعی مطرح است هم‌چنین باکتری اکسید­کننده گوگرد باعث افزایش تحمل گیاهان به­ویژه ذرت نسبت به تنش­های محیطی می­شود. به­منظور بررسی اثر باکتری زیستی تیوباسیلوس و گوگرد بر عملکرد و ویژگی‌های بیو­شیمیایی ذرت دانه­ای (Zea mays L. Var Maxima)  در شرایط قطع آبیاری،تحقیقی به­صورت کرت­های خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی شماره دو دانشگاه آزاد اسلامی ورامین در سال زراعی 1393 اجرا شد. تیمار­های این آزمایش شامل کم‌آبیاری در سه سطح به­عنوان کرت اصلی: (شاهد (آبیاری معمول)، عدم آبیاری در مرحله گل‌دهی و عدم آبیاری در مرحله پر­شدن دانه) و مصرف باکتری زیستی تیوباسیلوس و گوگرد در چهار سطح به­عنوان کرت­ فرعی شامل: شاهد(بدون مصرف)، مصرف کود­زیستی تیوباسیلوس به­صورت اختلاط با بذر در هنگام کاشت، مصرف گوگرد  و مصرف ترکیبی گوگرد و تیوباسیلوس. بر اساس آزمون خاک میزان توصیه شد، مصرف کود گوگرد 250کیلوگرم در هکتار و مصرف کود زیستی تیوباسیلوس5 کیلوگرم در هکتار بود. نتایج جدول تجزیه واریانس نشان داد که تمامی صفات مورد بررسی به­جز بیومارکر دی‌هیدروکسی‌گوآنزین تحت اثر کم‌آبیاری و تیوباسیلوس قرار­گرفتند. قطع آبیاری باعث کاهش عملکرد دانه شد، هرچند مصرف گوگرد و تیوباسیلوس اثر منفی قطع آبیاری را کاهش داد، کم­ترین میزان عملکرد­دانه از بر­همکنش تیمار قطع آبیاری در مرحله گل‌دهی و عدم مصرف گوگرد و تیوباسیلوس (892/4 تن در هکتار) به­دست آمد که نسبت به تیمار آبیاری معمول و مصرف توأم کود زیستی تیوباسیلوس و گوگرد، 2/58 درصد کاهش داشت. به­کارگیری تیوباسیلوس و گوگرد در شرایط قطع آبیاری در مراحل حساس رشدی از اثرات منفی کم‌آبیاری بر عملکرد دانه کاست (50 درصد).

واژه‌های کلیدی: ذرت، باکتری تیوباسیلوس و عملکرد.
متن کامل [PDF 222 kb]   (3326 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی گیاهان زراعی
دریافت: 1395/4/23 | پذیرش: 1395/4/23 | انتشار: 1395/4/23
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nasri M, khalatbari M. The effect of Thiobacillus bacteriaand sulfur on yield and bio chemical characteristics of grain corn(Maxima Hybrid) under water deficit conditions in Varamin region.. فیزیولوژی گیاهان زراعی. 2016; 8 (29) :89-103
URL: http://cpj.iauahvaz.ac.ir/article-1-637-fa.html

نصری محمد، خلعتبری منصوره. اثر باکتری تیوباسیلوس و گوگرد بر عملکرد و ویژگی‌های بیو‌شیمیایی ذرت دانه‌ای (هیبرید ماکسیما) در شرایط کم‌آبیاری در منطقه ورامین. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1395; 8 (29) :89-103

URL: http://cpj.iauahvaz.ac.ir/article-1-637-fa.html



دوره 8، شماره 29 - ( 3-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی crop physiology journal
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4299