:: دوره 11، شماره 44 - ( نشریه علمی زمستان 1398 1398 ) ::
جلد 11 شماره 44 صفحات 77-91 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر ترکیب خاک‌ فسفات همراه با میکروارگانیسم‌های حل ‌کننده فسفر بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد روغن کلزا
صدیقه غنایی*، همایون چگنی
چکیده:   (123 مشاهده)
این پژوهش با هدف بررسی اثر سطوح مختلف خاک ‌فسفات به‌همراه میکروارگانیسم‌های حل کننده فسفر بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا (رقم هایولا 50) به‌ صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در کشت و صنعت گل چشمه آزادشهر در سال زراعی 96-1395 اجرا شد. عامل اول مصرف خاک فسفات در  چهار سطح شامل 0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار و عامل دوم استفاده از میکروارگانیسم­های حل کننده فسفر در سه سطح شامل شاهد (عدم استفاده)، باکتری­های حل ­کننده فسفر (Pseudomonas fluorescensa) و قارچ­های حل­کننده فسفر (مایکوریزا، Glomus mosseae) بود. نتایج نشان داد که اثر خاک ‌فسفات بر همه صفات مورد بررسی بجز شاخص برداشت در سطح 5 درصد معنی‌دار بود. اثر میکروارگانیسم­های حل کننده فسفر بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، درصد روغن، عملکرد روغن، فسفر دانه و فسفر برگ در سطح 1 درصد معنی­دار بود. اثر متقابل خاک فسفات و میکروارگانیسم­های حل کننده فسفر بر عملکرد دانه و عملکرد روغن معنی­دار شد. افزایش مصرف خاک فسفات تا 150 کیلوگرم موجب افزایش عملکرد دانه شد، به طوری­که عملکرد دانه در تیمار عدم مصرف خاک فسفات (شاهد) 2246 و در تیمارهای 50، 100 و 150 کیلوگرم خاک فسفات به‌ترتیب 2431، 2510 و 2570 کیلوگرم در هکتار بود.
واژه‌های کلیدی: خاک فسفات، عملکرد، کلزا و مایکوریزا.
متن کامل [PDF 658 kb]   (49 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی گیاهان زراعی
دریافت: ۱۳۹۸/۱۰/۱۱ | پذیرش: ۱۳۹۸/۱۰/۱۱ | انتشار: ۱۳۹۸/۱۰/۱۱


XML     Print



دوره 11، شماره 44 - ( نشریه علمی زمستان 1398 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها