:: دوره 11، شماره 44 - ( نشریه علمی زمستان 1398 1398 ) ::
جلد 11 شماره 44 صفحات 23-41 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی کاربرد برگی عناصر غذایی بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج پر محصول رقم ساحل
بهزاد محمودی، مرتضی مبلغی*، علی افتخاری، مجتبی نشائی مقدم
چکیده:   (168 مشاهده)
به منظور تعیین اثر کاربرد برگی عناصر غذایی در مراحل مختلف رشد گیاه برنج رقم ساحل، آزمایشی طی دو سال 96-1395 در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار در معاونت موسسه تحقیقات برنج ایران واقع در شهرستان آمل به مرحله اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل کاربرد برگی عناصر غذایی به میزان یک درصد در مراحل اواسط پنجه­زنی، حداکثر پنجه­زنی، آغاز تشکیل خوشه، حداکثر پنجه­زنی+آغاز تشکیل خوشه و تمامی مراحل به همراه تیمار شاهد بود. بر اساس نتایج به­دست آمده کاربرد برگی عناصر غذایی در مراحل مختلف رشد رویشی و زایشی اثر معنی­داری بر وزن خشک بوته، شاخص کلروفیل برگ، تعداد دانه پر در خوشه، طول خوشه و عملکرد شلتوک داشت. در مقابل کاربرد برگی عناصر در مراحل مختلف رشد اثر معنی­داری بر تعداد دانه پوک در خوشه، وزن هزار دانه و شاخص برداشت نداشت. بیشترین میانگین نیز مربوط به تیمارهای حداکثر پنجه­زنی+آغاز تشکیل خوشه و تمامی مراحل و کمترین آن مربوط به تیمار شاهد بود. نتایج نشان داد کاربرد عناصر ماکرو و میکرو به­خصوص در مراحل انتهای رشد رویشی و اوایل رشد زایشی در رقم ساحل نقش مهمی در بهبود فتوسنتز و تجمع ماده خشک دارد. در نهایت نتایج این مطالعه نشان داد در رقم ساحل کاربرد برگی عناصر در مراحل حداکثر پنجه­زنی+آغاز تشکیل خوشه در مقایسه با کاربرد برگی عناصر در سه مرحله، صرفه اقتصادی بیشتر و اثربخشی بالاتری خواهد داشت.
واژه‌های کلیدی: کاربرد برگی، خوشه، کلروفیل، وزن خشک و رقم ساحل.
متن کامل [PDF 640 kb]   (71 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی گیاهان زراعی
دریافت: ۱۳۹۸/۱۰/۱۱ | پذیرش: ۱۳۹۸/۱۰/۱۱ | انتشار: ۱۳۹۸/۱۰/۱۱


XML     Print



دوره 11، شماره 44 - ( نشریه علمی زمستان 1398 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها