[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 12، شماره 45 - ( نشریه علمی بهار 1399 1399 ) ::
جلد 12 شماره 45 صفحات 5-23 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر سطوح مختلف آرسنات بر جوانه‌زنی، رشد و برخی مولفه‌های فیزیولوژیک گیاه یونجه (Medicago sativa L.)
فرنوش زرگری، لطیفه پوراکبر*، سیدیحیی صالحی لیسار، جعفر رازقی، روح اله متفکرآزاد
چکیده:   (99 مشاهده)
آرسنیک (As) معدنی، یک ماده سرطان‏زای فراگیر محیطی است و مصرف غذاها و آب آشامیدنی آلوده به این عنصر می­تواند عواقب خطرناک برای سلامتی انسان و جانوران داشته باشد. آرسنیک در واکنش به هوازدگی سنگ‏ها، صخره‏ها، هم‌چنین فعالیت‏های انسانی، در خاک‏های سطحی تجمع می‏یابد. گیاهان در معرض آرسنیک، اثرهای سیتوتوکسیک، مانند کاهش رشد، اختلال عملکرد سلولی و متابولیسم را نشان می‏دهند. در پژوهش حاضر، اثر غلظت­های مختلف محلول آرسنات سدیم (صفر، 5، 10، 15، 20 میلی‌گرم در لیتر) بر روی جوانه‏زنی، رشد و برخی مولفه‌های فیزیولوژیک گیاه یونجه، در محیط هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که با افزایش غلظت آرسنات، درصد و سرعت جوانه‏زنی بذرها، رشد، غلظت رنگیزه‏های فتوسنتزی و غلظت کربوهیدرات‏های ریشه و اندام‌های هوایی گیاهان یونجه کاهش نشان دادند. بررسی شاخص‏های تنش و رشد (شاخص تحمل، درصد سمیت، شاخص بنیه دانه‏رست و رشد نسبی) نیز این اثرهای منفی را تایید کردند. با توجه به نتایج به­دست‌ آمده، به­نظر می‏رسد آرسنات، به ‌ویژه در غلظت‏های بالا، با القاء مسمومیت در گیاه و تداخل در فرآیند‏‏های متابولیکی و جذب مواد معدنی، موجب اختلال در دستگاه فتوسنتزی، متابولیسم و مهار رشد و نمو در گیاه یونجه شد.
واژه‌های کلیدی: آرسنیک، سمیت، کربوهیدرات‌ها و رنگیزه‌های فتوسنتزی.
متن کامل [PDF 1475 kb]   (46 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی گیاهان زراعی
دریافت: 1399/2/26 | پذیرش: 1399/2/26 | انتشار: 1399/2/26
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zargari, Pourakbar, Salehi-Lisar, Razeghi, Motafakker Azad. Effect of arsenate different levels on germination, growth and some physiological parameters of Alfalfa (Medicago sativa L.). فیزیولوژی گیاهان زراعی. 2020; 12 (45) :5-23
URL: http://cpj.iauahvaz.ac.ir/article-1-1281-fa.html

زرگری فرنوش، پوراکبر لطیفه، صالحی لیسار سیدیحیی، رازقی جعفر، متفکرآزاد روح اله. اثر سطوح مختلف آرسنات بر جوانه‌زنی، رشد و برخی مولفه‌های فیزیولوژیک گیاه یونجه (Medicago sativa L.). مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1399; 12 (45) :5-23

URL: http://cpj.iauahvaz.ac.ir/article-1-1281-fa.html



دوره 12، شماره 45 - ( نشریه علمی بهار 1399 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی crop physiology journal
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 4139