[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 13، شماره 49 - ( نشریه علمی بهار1400 1400 ) ::
جلد 13 شماره 49 صفحات 149-166 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر کشت نشایی بر عملکرد و کارآیی مصرف آب سورگوم علوفهای در تاریخهای مختلف کاشت
اسحاق میره کی، محمدرضا اردکانی، فرید گل زردی*، فرزاد پاک نژاد، علی ماهرخ
سازمان تحقیقات آموزش و تروج کشاورزی ،کرج
چکیده:   (158 مشاهده)
به‌منظور بررسی اثر کشت نشایی بر بهره‌وری آب برای تولید علوفه تازه، ماده خشک، پروتئین و انرژی در ارقام سورگوم علوفه­­ای تحت تاریخ‌های مختلف کاشت، آزمایشی به‌صورت اسپلیت‌پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج طی سال زراعی 1396 انجام شد. تاریخ­های کاشت در چهار سطح (10 تیر، 20 تیر، 1 مرداد و 10 مرداد) به‌عنوان عامل اصلی و فاکتوریلِ روش‌های کاشت (کشت مستقیم بذر و کشت نشایی) و ارقام سورگوم (اسپیدفید و پگاه) به‌عنوان عامل فرعی بررسی شدند. نتایج نشان داد که تأخیر کاشت از 10 تیر به 20 تیر، 1 مرداد و 10 مرداد سبب شد عملکرد ماده‌ی خشک به‌ترتیب 96/12، 31/22، 06/35 درصد، کارآیی مصرف آب برای تولید ماده‌ی خشک به‌ترتیب 41/8، 47/6 و 07/11 درصد و عملکرد پروتئین قابل‌هضم به‌ترتیب 36/6، 52/13 و 26/23 درصد کاهش یابد. روش کشت نشایی نسبت به کشت مستقیم بذر در تاریخ‌های کاشت 10 تیر، 20 تیر، 1 مرداد و 10 مرداد به‌ترتیب 77/14، 81/7، 04/8 و 11/19 درصد عملکرد ماده‌ی خشک، 24/28، 02/18، 64/16 و 41/18 درصد کارآیی مصرف آب برای تولید ماده‌ی خشک و 36/10، 57/5، 45/1 و 71/7 درصد عملکرد پروتئین قابل‌هضم را افزایش داد. تفاوت رقم پگاه نسبت به هیبرید اسپیدفید در تاریخ‌های کاشت 10 تیر، 20 تیر، 1 مرداد و 10 مرداد برای عملکرد ماده‌ی خشک به‌ترتیب 82/26، 19/21، 33/11 و 66/5- درصد، برای کارآیی مصرف آب برای تولید ماده‌ی خشک به‌ترتیب 09/8-، 08/0، 53/0 و 66/5- درصد و برای عملکرد پروتئین قابل‌هضم به‌ترتیب 45/18، 14/15، 75/19 و 16/5 درصد بود. به‌طورکلی بالاترین کارآیی مصرف آب برای تولید علوفه تر، ماده‌ی خشک و پروتئین قابل‌هضم (به‌ترتیب 55/29، 75/6 و 34/0 کیلوگرم بر مترمکعب آب) با نشاکاری هیبرید اسپیدفید در تاریخ 10 تیرماه حاصل شد؛ بنابراین تیمار مذکور برای رسیدن به حداکثر بهره‌وری آب به‌خصوص در شرایط محدودیت منابع آبی قابل‌توصیه خواهد بود.
واژه‌های کلیدی: رقم، پروتئین، ماده‌ خشک و انرژی.
متن کامل [PDF 279 kb]   (33 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی گیاهان زراعی
دریافت: 1399/12/7 | پذیرش: 1400/1/10 | انتشار: 1400/1/10
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


میره کی اسحاق، اردکانی محمدرضا، گل زردی فرید، پاک نژاد فرزاد، ماهرخ علی. اثر کشت نشایی بر عملکرد و کارآیی مصرف آب سورگوم علوفهای در تاریخهای مختلف کاشت. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1400; 13 (49) :149-166

URL: http://cpj.iauahvaz.ac.ir/article-1-1433-fa.html



دوره 13، شماره 49 - ( نشریه علمی بهار1400 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی crop physiology journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4286