[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 13، شماره 49 - ( نشریه علمی بهار1400 1400 ) ::
جلد 13 شماره 49 صفحات 109-127 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر نانو کود‌ها بر عملکرد و ویژگی‌های کیفی ارقام برنج (Oryza sativa L.) تحت شرایط مختلف آبیاری
مهرناز زارعی، هرمز فلاح آملی*، یوسف نیک نژاد، داوود براری تاری
چکیده:   (153 مشاهده)
تا­کنون تلاش‌های محققان جهت افزایش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی در کشور از طریق بهبود فرمولاسیون کودهای شیمیایی مرسوم با موفقیت اندکی همراه بوده ‌است. به­منظور بررسی بهینه­سازی در کیفیت غذایی برنج تحت اثر نانو کودها در شرایط مختلف آبیاری، این آزمایش به­صورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در دو سال زراعی 96-1395 در ساری اجرا گردید. تیمارها شامل دو رقم برنج (شیرودی و هاشمی) به­عنوان عامل اسپلیت و چهار مرحله قطع آبیاری (شاهد یا آبیاری دائم در طول دوره رشد، یک روز پس از ناپدید شدن آب از سطح خاک، سه روز پس از ناپدید شدن آب از سطح خاک و پنج روز پس از ناپدید شدن آب از سطح خاک) و سه سطح محلول­پاشی نانوکود (نانو سیلیکون، نانو اکسید روی و نانو سیلیکون+ نانو اکسید روی) به­عنوان عامل فاکتوریل بود. نتایج نشان داد که صفات انرژی تولیدی دانه، رطوبت، کربوهیدرات، چربی، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3 تحت اثر محلول‌پاشی نانو کود در سطح احتمال یک و پنج درصد معنی‌دار شد. نتایج مقایسه میانگین اثر سه­گانه عملکرد دانه نشان داد در رقم شیرودی با تیمار آبیاری دائم در طول دوره رشد به همراه مصرف نانو اکسید روی برابر با 529/7 تن در هکتار و کم­ترین میزان در رقم هاشمی درمرحله پنج روز پس از ناپدید شدن آب از سطح خاک به همراه مصرف نانو سیلیکون برابر با 243/4 تن در هکتار به­دست آمد. به­طور کلی نتایج نشان داد که کاربرد نانو اکسید روی و نانو سیلیکون در شرایط قطع آّبیاری اثر مثبتی بر ویژگی‌های کمی و کیفی برنج دارد.
واژه‌های کلیدی: برنج، تیامین، نانو سیلیکون، نانو روی و نیاسین.
متن کامل [PDF 285 kb]   (25 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی گیاهان زراعی
دریافت: 1399/12/7 | پذیرش: 1400/1/10 | انتشار: 1400/1/10
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


زارعی مهرناز، فلاح آملی هرمز، نیک نژاد یوسف، براری تاری داوود. اثر نانو کود‌ها بر عملکرد و ویژگی‌های کیفی ارقام برنج (Oryza sativa L.) تحت شرایط مختلف آبیاری. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1400; 13 (49) :109-127

URL: http://cpj.iauahvaz.ac.ir/article-1-1431-fa.html



دوره 13، شماره 49 - ( نشریه علمی بهار1400 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی crop physiology journal
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4286