[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 11، شماره 43 - ( نشریه علمی پاییز 1398 1398 ) ::
جلد 11 شماره 43 صفحات 139-152 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تاثیر افزایش حلالیت عناصر غذایی خاک بر عملکرد کمی و کیفی گندم (Triticum aestivum L.) در استان خوزستان
فاطمه موسوی، سیدکیوان مرعشی*، تیمور بابایی نژاد
چکیده:   (51 مشاهده)
استفاده از اصلاح‌کننده‌های اسیدی از روش‌های رایج در خاک‌های با اسیدیته بالا برای افزایش حلالیت عناصر غذایی می‌باشد. به منظور بررسی امکان کاهش خاصیت قلیایی خاک و افزایش حلالیت عناصر غذایی این آزمایش در قالب طرح آماری بلوک‌های کامل تصادفی به روش فاکتوریل با سه سطح صفر، 250 و 500 کیلوگرم در هکتار سولفات گوگرد و سه سطح صفر، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار کود زیستی تیوباسیلوس در سه تکرار در سال 97-1396 در منطقه روستای الهایی واقع در شمال اهواز اجرا گردید. نتایج نشان داد که اثر گوگرد و تیوباسیلوس بر تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و درصد پروتئین دانه در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار بود. اثر متقابل گوگرد و تیوباسیلوس بر عملکرد بیولوژیک در سطح 1 درصد و بر شاخص برداشت در سطح احتمال 5 درصد معنی‌دار بود. نتایج مقایسات میانگین نشان داد که عملکرد دانه و پروتئین دانه در شرایط تغییر میزان تیوباسیلوس و گوگرد افزایش پیدا کرد و از لحاظ آماری در سطوح مختلف قرار داشتند. بیش‌ترین عملکرد دانه از تیمار 500 کیلوگرم در هکتار گوگرد و کاربرد 10 کیلوگرم در هکتار تیوباسیلوس به­ترتیب با 5663 و 5077 کیلوگرم در هکتار و کم‌ترین آن در شرایط عدم کاربرد گوگرد با 3668 کیلوگرم در هکتار و عدم کاربرد تیوباسیلوس  با 4329 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. بیش‌ترین مقدار پروتئین دانه در تیمار 500 کیلوگرم در هکتار گوگرد و 10 کیلوگرم در هکتار تیوباسیلوس به­ترتیب معادل 2/13، 7/12 درصد و کم‌ترین آن در عدم کاربرد مقادیر گوگرد  با 8/10 درصد و عدم کاربرد تیوباسیلوس با 6/11 درصد حاصل شد. نتایج کلی آزمایش نشان داد در شرایط کاربرد گوگرد و تیوباسیلوس امکان افزایش عملکرد کمی و کیفی گندم وجود دارد و بهترین نتیجه به­ترتیب در شرایط کاربرد 500 و 10 کیلوگرم در هکتار گوگرد و تیوباسیلوس حاصل شد که می‌تواند مورد توجه زارعین و محققین قرار گرفته و توصیه گردد.
واژه‌های کلیدی: پروتئین دانه، تیوباسیلوس، سولفات گوگرد و عملکرد دانه.
متن کامل [PDF 973 kb]   (48 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی گیاهان زراعی
دریافت: ۱۳۹۸/۶/۲۵ | پذیرش: ۱۳۹۸/۶/۲۵ | انتشار: ۱۳۹۸/۶/۲۵
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mousavi F, Marashi S K, Babaei Nejad T. Effect of increasing the solubility of soil nutrients on quantitative and qualitative yield of wheat (Triticum aestivum L.) in Khuzestan province. فیزیولوژی گیاهان زراعی. 2019; 11 (43) :139-152
URL: http://cpj.iauahvaz.ac.ir/article-1-1218-fa.html

موسوی فاطمه، مرعشی سیدکیوان، بابایی نژاد تیمور. بررسی تاثیر افزایش حلالیت عناصر غذایی خاک بر عملکرد کمی و کیفی گندم (Triticum aestivum L.) در استان خوزستان. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1398; 11 (43) :139-152

URL: http://cpj.iauahvaz.ac.ir/article-1-1218-fa.html



دوره 11، شماره 43 - ( نشریه علمی پاییز 1398 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی crop physiology journal
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3977